Julen med bonusfamiljen

Att vara uppväxt i en bonusfamilj betyder sen länge vartannat år storjul och vartannat år något annat. Storjul med alla syskon, lika med stort och glammigt. Tomte och julklappsrim. Nubbesånger. Stora skålar med nötter. Överdådigt julbord. Oenigheter om tider för julklappsutdelning, mat, julgranar och dans. Ja, det mesta egentligen.

För trettio år sen betydde storjulen att alla syskonen kom hem. Eventuellt tog någon med sig en pojkvän eller flickvän som fick vara jultomte. Så småningom blev de käresta äkta makar och storjulen fortsatte vartannat år men utökades och växte sig lite större för varje gång.

För 15 år sen började storjulen inkludera även bebisar och småbarn, och mammor och pappor hade blivit mor- och farföräldrar. Vi blev helt enkelt fler. Och fler och fler.

Men i år måste jag ändå säga att det slogs nåt slags rekord. Mina syskons mamma, som inte är min mamma eftersom mina syskon i egentlig bemärkelse är mina bonussyskon, men det ordet brukar vi sällan använda. Hon och hennes man bjöd stålmannamässigt in oss alla till jul i sin sommarstuga i år. Jag räknade inte ens hur många vi var men jag vet i alla fall att vi var tillräckligt många.

Det var värdparet. Alla syskonen med nästan alla våra respektive och barn, min mor och min Björn, som ju är mina syskons pappa. Och jag kan meddela att bebisar och små barn som vuxit upp är helt andra personer än de var när de satt på sin pappas eller mammas höft för 10-15 år sen. De är roliga och intressanta att samtala med. De hjälper till (ibland). De dricker jättemycket läsk. De låter ännu mer än när de var små. Jag värmde upp i god tid med att se nya säsongen av Bonusfamiljen (se julavsnittet här!) och var inställd på tjo, tjim och utmattning.

Och så här gick det till när jag och min stora stökiga bonusfamilj träffades för att fira riktigt stor storjul 2021.

När vi kommer till festen hänger alla som är intresserade av Kalle Anka i källaren. Bänkade med kostymer och ullstrumpor. Soffsängarna är bäddade och julbroderiet hänger på hedersplats. Kalle laggar. Glöggen stormkokar över sin låga i den öppna spisen. Det luktar t-röd och vinterkalla golvplattor och pepparkakorna är knapriga. Alla utom de sockerfria.

Efter Kalle, när en av sängarna kollapsat och alla börjar bli lagom sockerhöga, kör vi julbord. Klassiskt med ganska mycket sill och lax. Väldigt mycket lax i år. Men också köttbullar, ostar, räkor och brysselkål. Fast brysselkålen var det nog bara jag som åt av.

Sen kom jultårtan, de brända mandlarna, godiset och förstås chipsen och äggosten.

Hej tomtegubbar! Det satt en mås på en klyvad bom. Helan går. Vi gingo ner till Svarta havet. Det var plenty å dricka. Jag har en oerhört musikalisk och sångfrisk släkt.

O ja visst. Självklart kom tomten på besök.

När julklappssäcken är tom och vi klarat oss genom julklappsleken fräser brasan av kartong och presentpapper. Det kan omöjligt vara bra, säger vi och fortsätter stoppa in pappersskräp.

Kinderna blossar efter en ishalkig kvällspromenaden. Självklart skulle halva gänget ut på bryggan och jag stod vid strandkanten med pickande hjärta. Vi ser Karlavagnen, Orionsbälte och resten av himlens lysande stjärnskatt.

När natten nalkas halkar vi hem till mormor och morfar över Tjörnbroar och landsväg. En jul till på Tjörn. Det trodde jag nog aldrig sen de flyttat från ön. Drömmen om vår egen stuga på ön nån gång i framtiden får nytt liv.

4 svar till “Julen med bonusfamiljen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: